Stappen voorwaarts. - Reisverslag uit Chipata, Zambia van Leon Imandt - WaarBenJij.nu Stappen voorwaarts. - Reisverslag uit Chipata, Zambia van Leon Imandt - WaarBenJij.nu

Stappen voorwaarts.

Blijf op de hoogte en volg Leon

15 Januari 2011 | Zambia, Chipata

Op de eerste plaats iedereen nog een goed en gezond 2011!
Na een “ Eindsprintje?” en “ Betere vooruitzichten” begint het erop te lijken dat Zambia de mooiste ontwikkelingen voor mij bewaard heeft voor de laatste 50 dagen. Het wordt wel een beetje druk want mijn agenda zit vanaf nu tot begin maart vrijwel helemaal vol.
Een overzicht van alle ontwikkelingen:
- de afgelopen weken hebben wij, en in het bijzonder Sr. Mary Margaret (de Home Based Care coördinator) heel hard gewerkt aan het CHAZ programma. Van de 166 M. Kwacha die we voor het laatste kwartaal 2010 gekregen hadden hebben we 720 zakken millie meal gekocht en voor meer dan 100 M. Kwacha (zo’n 16.000 euro)aan geneesmiddelen. Millie meal is de basis voor Nsjima (dikke maïspap), het hoofdgerecht van Zambianen. Alle 10 deelnemende HBC groepen hebben hiermee zo’n 70 cliënten voedsel kunnen geven. De geneesmiddelen (pijnstillers, ontstekingsremmers, vitamines etc.)liggen nu grotendeels in ons magazijn en worden de komende maanden in gedeeltes verspreid over de HBC groepen. Daar zullen meer dan 1500 cliënten voordeel van hebben. We hebben ook nog op tijd gerapporteerd en hopen nu nieuw geld voor het eerste kwartaal 2011 te krijgen.
- Volgende week komen de 6 Nederlandse consultants van Moving Management Foundation weer voor hun tweede bezoek. Ze gaan twee dagen workshops geven aan in totaal een kleine 20 medewerkers van de 5 ziekenhuizen. Daarna gaan ze weer naar hun “eigen” ziekenhuis voor training-on-the-job. De ziekenhuizen, en ik ook, kijken uit naar hun komst.
- Hun voorstel om dit bezoek te beginnen met een bijeenkomst voor de 5 ziekenhuizen en hun District Medical Officers, om te spreken over de moeilijke financiële situatie, is uitgedraaid op een bijeenkomst voor alle Mission Based Hospitals van de Eastern Province met de DMO’s en de Provincial Medical Officer. Ik organiseer de meeting hier bij het bisdom maar we hebben de PMO de uitnodigingen laten versturen, zodat de kans dat ze allemaal komen maximaal is. We willen horen hoe de verschillende districten met deze problematiek omgaan en daardoor ook de onderlinge verstandhouding verbeteren. Wordt een belangrijk nieuw initiatief want we willen dat CHAZ zo’n bespreking 1 of 2 keer per jaar gaat organiseren.
- Aan het eind van dezelfde week hebben we een meeting georganiseerd voor de Board en het Senior Management van het St. Francis Hospital, met de PMO en de DMO van Katete als gasten. De twee MMF consultants die voor St. Francis werken zullen deze meeting faciliteren en ik ben sinds kort “member of the board”. We gaan daar praten over de strategie voor de komende 5 jaar van dit belangrijkste ziekenhuis van de Eastern Province. Ook zullen we spreken over wat de beste structuur van het ziekenhuis en het management moet zijn om de gewenste doelen te bereiken. Ik denk dat dit voor dit ziekenhuis de belangrijkste bespreking van de afgelopen jaren zal blijken te zijn.
- Om het nog wat mooier te maken ben ik van de week gebeld door CARE International (een grote NGO) uit Lusaka dat ze ons hebben gekozen als partner om in 4 districten het STEPS OVC programma te gaan invoeren. Dat is een groot programma van in totaal 20 M. dollar voor 3 jaar, gefinancierd door USAID, de Amerikaanse hulporganisatie. Ze hebben een groot aantal doelen, van HIV preventie en voorlichting, HBC activiteiten tot economische versterking en bestrijden van alcohol en drugsgebruik. Vandaar dat ik een aanvraag geschreven had namens het hele bisdom. In ons plan zullen de HBC, Caritas, de Youth desk en de Womens desk onder de bezielende leiding van de Health Coordinator dit programma gaan uitvoeren. Om hoeveel geld het voor ons zal gaan weten we nog niet maar ze zochten organisaties die programma’s van meer dan 200.000 dollar per jaar aankunnen. Ik moet volgende week naar Lusaka om daar over dit programma te gaan onderhandelen maar heb eigenlijk geen tijd met alle andere dingen die voor de deur staan. Dus daar moeten we nog even een oplossing voor vinden.
- En last but not least, ook de activiteiten voor de bouw van een hospice in Chipata beginnen in een stroomversnelling te komen. Anjo en Yvonne hebben hun stichting opgericht en de werkgroep voor ontwerp en techniek is stevig aan de slag. Ik krijg vragen over elektriciteit, water, verwarming etc. Voor mijn vertrek wil de architect nog een bezoek aan Chipata brengen zodat hij het ontwerp toe kan spitsen op de locatie. De bisschop en ik gaan volgende week praten met de PMO over steun van de overheid, in het bijzonder voor het runnen van het hospice. Prachtig dus.
In mijn vorige weblog schreef ik al dat zaken snel kunnen veranderen in Zambia maar nu worden toch een paar dingen geregeld op een manier die meer Nederlands is: afspraken maken en uitvoeren. Maar natuurlijk wel met respect voor de Zambiaanse cultuur, dus elke meeting begint en wordt afgesloten met gebed. Ik hoop in mijn volgende stukje te kunnen schrijven hoe de zaken ervoor staan voordat ik hier het stokje over ga geven aan mijn opvolgster.
Hartelijke groeten,

in 50 dagen veel Zambiaanshollandse stappen voorwaarts
    toe gewenst

• 15 Januari 2011 - 23:13

Anjo En Yvonne:

Wat je zaait zul je oogsten.

• 16 Januari 2011 - 07:46

Marie-Therèse:

Lieve Leon,
    Je maakt de wereld mooier!
    liefs Marie-Therèse en Fons

• 16 Januari 2011 - 21:45

Ingrid Poot:

Ha Leon, heel veel succes de komende weken. Wens je hele vruchtbare bijeenkomsten toe. De consultants van Moving management foundation zijn er klaar voor en komen goed beslagen "ten ijs".
    Weet je al wie je opvolger wordt?

• 21 Januari 2011 - 07:02

Jos:

Leon,
    Ik vind het geweldig voor je dat je zwoegen trekken en duwen niet voor niets is geweest!
    Hartelijke groeten

• 29 Januari 2011 - 13:50

Simone Van De Ven:

Hoi Leon!

Hoe is het daar in het warme, prachtige Zambia?
    Zie dat je over 33 dagen terug komt. Ik hoop voor je dat het dan wat warmer is, want dat warmteverschil is voor 't lichaam niet fijn!
    Hoe staan de zaken ervoor? Heb je het idee dat je het positief kan afsluiten daar?
    Groetjes aan de bisschop, fathers & sisters!
    Liefs, Simone

• 31 Januari 2011 - 16:53

Jos & Bert:

Beste Leon,

nog vol energie op het laatst, knap hoor. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. We hopen je over een paar weken gezond en wel te zien!

Groeten,
    Bert

• 02 Februari 2011 - 15:02

Jacqueline Leemkuil:

Mooi verhaal. Wie weet biedt dat geld van USaid ook een oplossing voor de klinieken waar de Movimento Consultans mee samenwerken. Zou mooi zijn.

Geniet nog van de laatste maanden

• 03 Februari 2011 - 10:04

Ingrid Van Bouwdijk :

Mooi wat mede dankzij jouw facilitatie van de grond is gekomen in Chipata. Het zou mooi zijn als in alle bisdommen de ziekenhuizen bij elkaar komen om verstandhouding te verbeteren en misschien echt lobby van onderop organiseren voor meer middelen voor missie gezondheidsinstellingen.
    De HBC staat ook weer op de rails, zo te lezen dankzij fondsen CARE.