Zambia gaat door!!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Leon
14 Augustus 2009 | Nederland, Muiderberg
Ik vind het leuk om te vertellen waarom ik gekozen heb voor een tijd in Afrika te gaan werken. Tijdens onze studie hebben Ella en ik serieus overwogen om ons uit te laten zenden via de Stichting Nederlandse Vrijwilligers. Daar is toen niets van gekomen omdat ik tot mijn verbazing een promotieplaats aangeboden kreeg nog voor ik afgestudeerd was. En daarna kwam Lieke en Mark en dus is er niets meer van gekomen. Maar Ella en ik hebben altijd in ons achterhoofd gehouden om aan het eind van onze carriëre toch een tijd in een ontwikkelingsland te gaan werken. Dat dat voor mij nu al is komt door een paar omstandigheden: vorig jaar heb ik mijn baan bij de Orde verloren en werk nu (overigens met veel plezier en ook wel succes) als zelfstandig adviseur. Daardoor ben ik eerder hierover na gaan denken dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit gebeurde vooral door de tochten van onze kinderen naar Afrika en het feit dat Mark mij attendeerde op de stichting VSO (zie www.vso.nl). Deze stichting zendt professionals uit zorg en onderwijs uit naar ontwikkelingslanden om daar mensen te laten delen in jouw kunnen en kennen onder het motto "Sharing skills, changing lives". Dit spreekt mij bijzonder aan omdat de consequentie is dat je in jouw placement in dienst komt van een lokale organisatie, een lokaal salaris gaat verdienen en ook bij de mensen daar gaat wonen.
Daarom heb ik mij eind 2008 opgegeven als volunteer, begin 2009 een assessment gehad en ben na goed genoeg bevonden te zijn met mijn cv op de lijst van uit te zenden mensen gekomen. Daar werd ik eerst geselecteerd voor een positie bij een groot ziekenhuis in Banjul, Gambia, maar dit ging op het laatste moment niet door. Nu dus wel: ik vertrek in principe op 9 oktober naar Chipata, de hoofdstad van de oostelijke provincie van Zambia, om daaar te gaan werken voor het bisdom van Chipata. Zij beheren een viertal ziekenhuizen (van 50 tot 300 bedden geloof ik)die in het landelijk gebied liggen tot 150 km van Chipata. Doordat er steeds minder paters en nonnen zijn wordt de invloed van de overheid op deze oorspronkelijk door congregaties gestichte ziekenhuizen steeds groter. Daarom moet er een nieuwe organisatiestructuur komen voor het aansturen van deze ziekenhuizen in samenhang met de overheid. Ook het feitelijk beheer van geld en middelen moet verbeterd worden mede omdat de overheid van Zambia steeds strengere eisen gaat stellen aan ziekenhuzien waar ze een gedeelte van financieren. Ik ga als Diocesan Health Coordinator proberen om in 18 maanden hiervoor een nieuwe structuur met een "professioneel" bureau op te zetten, zo beter op het geld en de mensen te kunnen passen, betere afspraken met de overheid te kunnen maken en meer sponsorgelden binnen te halen. Dit allemaal natuurlijk om de zorg aan de patiënten te kunnen verbeteren. Dat zijn zoals overal in Afrika op de eerste plaats mensen die HIV positief zijn en/of Aids hebben. Wat dat betekent kan ik pas vertellen als ik daar ben.
Ik heb intussen al de twee cursussen ter voorbereiding op mijn uitzending gevolgd. Erg leuk om te doen en veel geleerd over en gewerkt aan mijn zwakke punten. Deze week naar de Travel Clinic geweest voor een keuring en de eerste vaccinaties waarvan er de komende weken nog wat volgen. Het wordt nu dus echt!!
Ten slotte: ik ga alleen omdat de kans dat Ella en ik allebei op dezelfde plaats een placement zouden krijgen waar we onze capaciteiten in kwijt zouden kunnen erg klein is. Daar hadden we misschien jaren op moeten wachten. En verder zou Ella haar leuke baan bij het Vivium ABC op moeten geven. Dus zij blijft thuis maar komt zeker een paar keer op bezoek. Onze moeders vinden dat overigens ook wel een prettig idee. Bovendien is de wereld met GSM, skypen etc zo veel kleiner geworden dan 35 jaar geleden.
Ik zal voor mijn vertrek nog wel wat schrijven over de verdere voorbereidingen en vind het nu al leuk als jullie reageren op mijn stukjes en foto's.
Groeten van
Leon.
14 Augustus 2009 - 19:12
Rob,Lia,Dyon,Jur:
Leon,
Wat goed nieuws! We wensen je nu al vast heel veel succes bij deze job.
Groetjes Rob, Lia, Dyon en Jur -
16 Augustus 2009 - 16:16
Cuny:
Van harte gefeliciteerd Leon, met deze mooie kans om in Afrika te gaan werken. Met jouw ervaring kun je vast en zeker een bijdrage leveren in de ontwikkelingen van de gezondheidszorg in Zambia. Ik kan me nu al verheugen op jouw werk- en andere verslagen en fijn dat dat kan! Ik wens je een heel bijzonder fijne tijd in Afrika en geniet ervan zo veel als je kunt! -
17 Augustus 2009 - 09:13
Gerrit:
hoi Leon,
mooi dat nu eindelijk de kogel door de kerk is heb je iets om naar toe te leven
grtjs Gerrit -
26 Augustus 2009 - 17:04
Carina:
geweldig voor je. Heel veel succes met de voorbereidingen. Ook vast wel spannend allemaal. We zien je vast nog voor je vertrekt. We zullen het in ieder geval volgen op de website.
grtjs Carina -
31 Augustus 2009 - 06:10
M.T. En Fons:
Hoi Leon,
Wij zijn gisterenavond teruggekomen van onze vakantie in de Ardèche.
Wat fijn en spannend voor je dat jouw droom nu werkelijkheid wordt.
We houden contact. Liefs M.T. Fons, Anouk, Dirk en Michel -
05 Oktober 2009 - 12:27
Mark:
Jetzt geht los!!! Mooie zondag gehad (bedankt aan alle bezoekers) en dan nu de laatste paar daagjes. Spannend!!!!!